Definitia termenului “reflexoterapie” este urmatoarea: o tehnica speciala de masaj care se bazeaza pe relatia dintre anumite zone cutanate si activitatea aparatelor si sistemelor organismului uman.
Pe noi, semnificatia acestei definitii ne-a fascinat ! Ne-am dat seama ce mecanism complex, ce se apropie de perfectiune, este de fapt corpul uman! Ne-am dat seama ce sanse, ce posibilitati ni se deschid in cunoasterea propriului trup sau a altora si prevenirea sau vindecarea eventualelor dezechilibre din tot corpul, doar prin masarea anumitor parti ale corpului!
Partile corpului care se maseaza se numesc zone reflexogene. Acestea se afla la extremitatile organismului si corespund tuturor organelor si partilor corpului uman, talpile reprezentand zonele cu cel mai bun raspuns. Talpa poate fi asemanata cu o harta a corpului omenesc sau cu o oglinda ce reflecta corpul, asa cum este el dispus anatomic. Nu se intelege exact mecanismul sau motivul pentru care stimularea acestor zone prin anumite proceduri determina efecte la nivelul organelor aferente, totusi este cunoscut faptul ca sistemul nervos are o influenta mare. Desi nu se detin explicatii complete asupra modului de functionare, este cert faptul ca este terapeutica.
Masajul punctelor reflexogene decongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sangelui in organul respectiv, obtinand astfel eliminarea reziduurilor toxice si alimentarea cu substante energetice noi si regeneratoare.
Frecventa sedintelor variaza de la om la om, dar pentru rezultate optime se recomanda sedinte de reflexoterapie constante.
Pentru ca aceste tratamente reflexoterapie sa fie si mai eficiente, exista cateva reguli complementare dupa care ne putem ghida:
- Este foarte indicata combinarea terapiei cu o alimentatie sanatoasa, lacto-vegetariana, somn regulat si suficient, multa miscare si gimnastica, drumetii in zone montane, mersul pe jos descult prin iarba sau prundul raurilor de munte, cura marina si renuntarea sau reducerea viciilor daunatoare ca fumatul si alcoolul.
- Este recomandata o incaltaminte usoara, lejera si elastica adoptata pentru intreaga viata.
- Hainele ideale pentru mentinerea sanatatii sunt cele confectionate din materiale naturale ca: in, bumbac, matase, lana.