Kinetoterapia este un tip de gimnastica medicala, etimologia cuvantului semnificand terapia prin miscare.
Aceasta terapie se incadreaza in medicina fizica si studiaza mecanismele neuromusculare si articulare care ii asigura omului activitatile motrice normale. Este o forma terapeutica individualizata cu programe complexe de exercitii , tehnici elaborate de kinetoterapeutii nostri in functie de fiecare persoana si de afectiunea pe care o prezinta si de evolutia sau involutia acesteia.
I. Kinetoterapia profilactica (de prevenire) – mentinerea sau cresterea nivelului functional prin gimnastica de intretinere, plimbari, jogging etc si programe de prevenire a agravării sau de apariţie a complicaţiilor în unele boli cronice
II. Kinetoterapia de tip curativ – se asociaza cu sectorul profilactic si recuperator
III. Kinetoterapia de recuperare – cea mai importanta sectiune din programul de recuperare si urmăreşte prin intermediul unor programe de exerciţii fizice: refacerea funcţiilor diminuate, creşterea nivelului funcţional, realizarea unor mecanisme compensatorii în situaţii de readaptare funcţională
Desigur, mai sunt numeroase afectiuni ce pot fi remediate prin kinetoterapie, aici fiind prezentate doar cateva exemple.
Abilitatile kinetoterapeutului reprezinta un factor esential in procesul de tratament, acesta putand transforma exercitiile kinetoterapeutice in adevarate ore de joaca pentru copii, in acest fel copiii fiind motivati sa revina la tratament.
In programele de kinetoterapie abilitatile sociale, emotionale, cognitive si comunicarea sunt exersate la fel ca si aptitudinile motrice. Este dovedit ca exercitiile fizice intense duc la diminuarea agresivitatii si autoagresivitatii, a comportamentului hiperkinetic si a stereotipiilor la copiii autisti.
Kinetoterapia presupune respectarea unor reguli stricte aplicate atat de kinetoterapeut, cat si de pacient. Acestea reprezinta principiile de baza ale acestui domeniu si sunt:
Pacientul este suprevegheat si indrumat in permanenta de catre kinetoterapeut. Durata sedintelor acopera necesitatile unui tratament kinetoterapeutic eficient. Pacientul primeste in permanenta informatiile necesare in ceea ceea ce priveste afectiunea sa si i se explica etapele tratamentului kinetoterapeutic pe care il parcurge.
Este necesar un echipament sport, lejer .
Exercitiile se efectueaza de obicei la spalier, cu mingea, cu batul, pe salteluta sau pe bicicleta.