Oamenii primesc informatii senzoriale despre mediul inconjurator, le interpreteaza la nivel cerebral, apoi reactioneaza , transmitand un mesaj restul corpului, iar acest mesaj va avea un anumit efect. Acest traseu este parcurs TOT TIMPUL, diferiti stimuli plecand din mai multe directii catre creier, obtinandu-se practic o infinitate de situatii cauza-efect.
Terapeutii, cunoscand ce EFECTE au diverse esente (in cazul aromaterapiei) si melodii (in cazul meloterapiei) in corpul uman, si cunoscand problemele si nevoile pacientului (despre care va fi intrebat inainte de inceperea sedintei), creeaza un mediu favorabil sustinerii sãnãtãtii, a echilibrului fizic, emotional si spiritual. Munca terapeutului este deosebit de dificila si complexa : ea cere pregatire speciala, necesitand atat cunoasterea aspectelor neurologice, cat si a celor psiho-afective pentru a putea intui si recunoaste starea de evolutie a pacientului.
In cazul aromaterapiei, se folosesc esente obtinute din plante, ce pot fi sub forma de uleiuri (pentru masaj, inhalatii) , esente volatile (odorizante), betisoare parfumate sau ierburi uscate ce sunt inhalate. Acestea sunt benefice intregului organism, actionand in scopul reechilibrarii mentale. Mirosul lor determina aparitia unor efecte intense la nivel psihic, datorita faptului ca centri nervosi ai mirosului sunt asezati langa centri nervosi ai sferei emotionale!
Mai mult, s-a descoperit ca esentele florale emana un anumit tip de energie vibrationala, asemanatoare fortei vitale care actioneaza asupra oricarei finite vii ! Remediile florale au fost grupate in 7 categorii de sentimente carora le corespund esentele florale cu actiune benefica , cum, de exemplu, remedii pentru frica sunt : plopul tremurator, corcodusul, trandafirul salbatic, castanul rosu, cretisoara.
Sunetul este foarte important si foarte prezent in viata unui om. Numai daca stam sa ne gandim… care este primul lucru pe care il fac bebelusii cand se nasc? Creaza sunete! Tipa si plang. Ce ii liniseste si ii adoarme? Sunetele produse de mama , atunci cand le canta un cantec de leagan. Sunetele sunt necesare comunicarii verbale, pentru crearea relatiilor interumane sau pentru schimbul de informatii.
Uneori, pana si gandurile au glas, iar atunci cand se intampla asta, spunem ca este muzica.
Probabil, muzica are un impact atat de mare asupra noastra deoarece nu este vorba doar de un singur element . Sunt multe motive si explicatii, printre care : muzica actioneaza profund in substraturile constiintei noastre. Muzica este strans legata de centrul vorbirii. Muzica interfereaza cu energia vibratoare a fiecarei persoane, prin vibratie. Muzica este asociata cu divese amintiri, trairi, sentimente, idei. Adunand toate informatiile, rezulta ca muzica este o experienta multisenzoriala care activeaza simultan mai multe zone din creier si le pune in contact.
Nu e dovedit stiintific, inca (!) , dar noi credem ca muzica isi are un loc special in sufletul fiecaruia!
Prin meloterapie se reface armonia fiziologica, dar si cea sufleteasca.
Toate aceste afectiuni pot fi privite ca dereglari ale ritmului vital interior. Pentru a exista armonie si sanatate este necesar ca functia fiecarui organ sa se realizeze in parametri ritmului ei specific,intr-o armonie specifica, din punct de vedere vibrational. Aceasta armonie de care este nevoie, este adusa cu ajutorul muzicii.
Aromaterapia si meloterapia se realizeaza concomitent cu efectuarea sedintelor de masaj, pentru eficacitate maxima.
- se pot pune cateva picaturi de esente florale in laptic, sau in apa de baie, asigurandu-va ca uleiul ales nu contine impuritati sau substante chimice. Exemple de uleiuri : de levantica – ideal daca cel mic are un somn nelinistit; de jojoba sau de migdale – pentru iritatiile pielii; musetelul – pentru indepartarea durerilor aparitiei dintilor
- in timpul sarcinii este bine sa ascultati muzica clasica si sa ii cantati chiar dumneavoastra micutului, il veti ajuta sa isi dezvolte inteligenta si memoria muzicala